Koken voor een appel en een ei: Koreaanse Kimchi

Kook samen met het Culiteam van GroeiTuin013 voor een Appel en ’n Ei. Elke week maakt het culiteam van de tuin een lekker, gezond, goedkoop en makkelijk gerecht met verse groenten uit de tuin van het seizoen. Ze koken voor een appel en een ei dus! Eens per maand neemt Judith een kijkje in de keuken. 

Het Culiteam bestaat uit verschillende vrijwilligers en dit keer was er een nieuw gezicht bij. Tijdens de video wordt er dus niet alleen lekker gekookt, we maken ook even kennis met Marlon!

Het recept bestaat dit keer uit twee delen. De Kimchi was al gemaakt door Patrycja. Die begon daar een week van te voren al mee. In de video zelf zie je hoe Kimberley en Marlon er een heerlijk Koreaanse stoofpotje mee bereiden. Dit heet Jjigae en is een traditionele Koreaanse stoof die bestaat in een heleboel vormen. Deze vegetarische versie is door Kimberley en Marlon gemaakt met kimchi, tofu en gochujang (Koreaanse rodepeperpasta). Je kunt het recept ook maken met kant- en klare kimchi die je in de winkel koopt.

Bekijk hier de video:

Receptuur

De bijbehorende recepten zijn als volgt:

Recept Kimchi

Ingrediënten:

  • 1,5 kg verse Chinese kool – ik gebruikte 4 kleine kooltjes
  • 130 g gewoon of steenzout – ongeveer 1/3 kopje
  • 1 middelgrote ui – ongeveer 130 g
  • 2 koolrabi
  • 2 kleine wortels
  • 50 g gochujangpasta
  • 1 kop knoflook
  • Een flinke handvol bieslook
  • 40 g rijstmeel (bij voorkeur kleverig) – 4 platte eetlepels
  • 100 ml donkere sojasaus
  • 50 ml vissaus – 5 el
  • 2 eetlepels poedersuiker – ongeveer 25 g
  • 1 eetlepel vers geraspte gemberwortel

Bereiding:
Rek de bladeren van de Chinese kool. Snij de onderkant eraf (het kontje) en spoel de bladeren schoon onder de kroon. Snij ze dan in kleine vierkante stukjes (het formaat van Kimchi zoals je hem kent).

Neem een ruime kom en doe hierin een laagje gesneden Chinese kool, water en grof zout. Herhaal dit laagje voor laagje. Zorg ervoor dat de Chinese kool net onder water staat wanneer je de kool aandrukt. Dit mengsel laat je 2 uur staan. Daarna laat je het uitlekken en spoel je het schoon, zodat je het zout wegspoelt. Snij nu de bieslook in stukjes van ongeveer 2 cm. Blend de geschilde: knoflook, gember, ui, Gochujang, vissaus en suiker. Meng de groenten met de saus, doe ze in potten en sluit ze.

De fermentatie duurt meerdere dagen (afhankelijk van de temperatuur) en is te herkennen aan de belletjes die ontstaan. Na ongeveer 4 dagen kun je de potten in de koelkast zetten. Dit vertraagt ​​het fermentatieproces en verbetert de smaak. Kimchi kan na 5 dagen gegeten worden en is het lekkerst na een week.

Recept vegetarische Koreaanse stoof met kimchi en tofu (jigae)

Ingrediënten:

  • 2 el olie
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (gesnipperd)
  • 400 g kimchi (grof gehakt)
  • 1 el suiker
  • 1 tl chilivlokken
  • 1-2 el gochujang (Koreaanse rodepeperpasta)
  • 750 ml groentebouillon
  • 250 g stevige tofu (geperst en in plakken)
  • sesamolie
  • korianderblaadjes (voor de garnering)
  • sesamzaad (voor de garnering)

Bereiding:

Verhit de olie in een ruime pan en fruit er de ui en de knoflook ca. 3 minuten in. Voeg de kimchi toe en bak ca. 2 minuten verder. Voeg de suiker, de chilivlokken en de gochujang toe en meng alles goed door elkaar.

Schenk de bouillon erbij en breng het geheel rustig aan de kook. Laat afgedekt ca. 20 minuten rustig stoven. Leg de plakken tofu boven op het stoofgerecht, leg het deksel weer op de pan en verwarm nog 10 minuten door. Druppel er voor het serveren wat sesamolie overheen en bestrooi met koriander en sesamzaadjes. Maak het af met een eetbaar bloemetje uit GroeiTuin013.

GroeiTuin013 werkt samen 

GroeiTuin013 is een initiatief van Stichting Het Werkt. Maar we doen het natuurlijk niet alleen. Dit prachtige project is mogelijk dankzij de betrokkenheid, steun en inzet van vele mensen, fondsen, organisaties en bedrijven.