Sharline: “Ik voel me na een dag in de tuin moe en voldaan!”

Sharline is een goedlachse vrouw van 65 jaar die je overal in kunt zetten bij GroeiTuin013. Ze maakt met plezier de keuken schoon, zaait, wiedt en oogst op het land en helpt anderen waar ze kan. Ze geniet drie ochtenden van haar diverse bezigheden én van de gezelligheid in de tuin. Sharline heeft inmiddels alle seizoenen een keer meegemaakt. De winter vond ze bijzonder, sneeuw buitengewoon leuk, maar de koude houdt wel lang aan hier.

Curaçao en Tilburg

Dat was op Curaçao wel anders! Op dit eiland is ze geboren en getogen. Rond haar twintigste wilde ze een opleiding tot kinderverzorgster volgen. Ze kreeg echter snel zelf kinderen en besefte dat het zorgen voor hen al een dagtaak zou zijn. Twee van haar kinderen vertrokken rond hun 18e naar Nederland toe, de jongste dochter studeerde in Tilburg. In februari 2021 kreeg Sharline plotseling slecht nieuws over haar dochter in Tilburg. Zij bleek een acute hersenvliesontsteking te hebben en werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Een week later arriveerde Sharline in Tilburg en verbleef daar 4 maanden in het huis van haar dochter zodat ze elke dag op bezoek kon gaan. Het was een heel zware periode. Sharlines dochter was in coma en heeft uiteindelijk anderhalf jaar op de IC gelegen. Sharline is, na een korte terugkeer naar Curacao, in Tilburg gebleven en niet meer weggegaan.

GroeiTuin013

Gelukkig gaat het inmiddels weer goed met haar dochter. Ze heeft haar studie af kunnen ronden en een baan gevonden op Curaçao. Sharline wilde in Tilburg blijven en daar een nieuw leven opbouwen mét zinnige en fijne bezigheden. Ze wilde sowieso ‘iets met kinderen en ouderen doen’ en het liefst ook buiten. In haar zoektocht naar een goede plek kwam ze een flyer van GroeiTuin013 tegen. Op Curaçao hielp ze al iemand in de tuin en dat vond ze leuk. Ze maakte een afspraak met coördinator Susan. In eerste instantie vond ze de tuin erg groot en best druk met mensen. Maar gelukkig wende ze daar snel aan!

Jezelf zijn

Het viel Sharline op dat de mensen bij de tuin veel rekening met elkaar houden. Dat vindt ze heel prettig en belangrijk. Sharline helpt graag mensen en kan zichzelf zijn in de tuin. Ze ervaart geen discriminatie en vindt het prettig dat iedereen goed samenwerkt. De medewerkers en vrijwilligers bij de tuin voelen voor haar als familie. Ook maakt Sharline graag lekkere dingen van dat wat ze oogst in de tuin. Als ze na een ochtend buitenwerken thuiskomt, moet ze vaak even bijkomen. Het is soms best zwaar, maar ze voelt zich heerlijk moe en voldaan. En ze vindt het prachtig om te zien hoe alles groeit en bloeit. Ze denkt dan: hier heb ik aan meegewerkt!

Het werk is soms zwaar, maar ik voel me daarna heerlijk voldaan. En het is prachtig om te zien hoe alles groeit en bloeit. Daar heb ik dan aan meegewerkt!

Tekst en foto: Judith van Loon

Bron: Menss Tilburg

GroeiTuin013 werkt samen 

GroeiTuin013 is een initiatief van Stichting Het Werkt. Maar we doen het natuurlijk niet alleen. Dit prachtige project is mogelijk dankzij de betrokkenheid, steun en inzet van vele mensen, fondsen, organisaties en bedrijven.