Op 4 juni jl. was directeur/bestuurder Hein van den Hurk te gast tijdens een webinar van Collectieve Kracht. Zij organiseerden in samenwerking met NWA-programma ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’, Participatietafel Voedseltransitie van DuurzaamDoor (RVO), Stadslandbouw Nederland en Voedsel Anders Netwerk de webinar “Sociale Voedselgemeenschappen in de Stad, hoe brengen we ze verder?”
Het ging daarbij over de transitie naar een duurzaam voedselsysteem, een onderwerp dat speelt op elk niveau in de samenleving. Ook actieve burgers in steden verenigen zich in voedselgemeenschappen om zo hun steentje bij te dragen, vaak met veel maatschappelijke impact. Hoe creëren we meer ruimte voor deze organisaties?
Na een introductie over dit thema door Bram van Helvoirt (onderzoeker en docent aan de HAS Hogeschool en betrokken bij het NWA-programma ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’) vertelden Hein van den Hurk en andere sprekers over hun rol in de transitie naar een duurzaam voedselsysteem en hoe zij de impact van sociale voedselgemeenschappen versterken. Hein van den Hurk benadrukte de waarde van dit soort initiatieven voor de samenleving en hij vertelde o.a. hoe natuurlijke groeiprocessen in een moestuin een metafoor zijn voor gezonde ontwikkeling van mens en maatschappij.
Naast Hein kwamen ook Liane Lankreijer (betrokken bij allerlei voedselgemeenschappen, waaronder Ons Eten Den Haag en Voedsel Anders) , Herman KleinJan en Bas van Herrikhuijzen ( bestuursadviseurs Stadslandbouw en Regionaal Voedsel bij gemeente Arnhem en lid van het kennisplatform Stadslandbouw Nederland) aan het woord. Zij lichten toe hoe de gemeente ruimte maakt voor voedselgemeenschappen en ze koppelt aan verschillende beleidsthema’s.
Ten slotte begeleidde Jan Hassink (onderzoeker aan de Wageningen University & Research en betrokken bij het NWA-programma ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’) een gesprek tussen de sprekers waarin duidelijk werd hoe voedselinitiatieven, netwerkorganisaties en overheid samen aan de slag kunnen.
Het was een interessante online bijeenkomst, die beslist de moeite waard is om nog eens terug te kijken. Dat kan via de onderstaande YouTube video opname: