Iwan Mazepe is de bedenker van de Oekraïense Borscht zoals we hem vandaag de dag kennen. Hij was de eerste die ook het bietenblad toevoegde aan de bekende soep. In 1600 nam hij maar liefst 17 koks mee naar St. Petersburg om daar de soep te bereiden. Met het introduceren van zijn Borscht wilde hij indruk maken op Rusland. Vanuit deze poging ontstond er een rel tussen Oekraïense en Rusland. Wie had er de beste Borscht? Op deze manier wordt de Oekraïense Borscht tot vandaag bereid. Ieder land heeft nog steeds zijn eigen variant, maar sinds 2022 is het orignele Oekraïense recept voor Borscht beschermd door de UNESCO.
Ingrediënten (Voor 4 personen)
- 500 gram bieten, geschild en geraspt
- 5 aardappels, geschild en in blokjes van 1cm
- 1,5 liter rode bieten bouillon (Poolse winkel)
- 1 klein blikje rode bonen
- Handje fijngesneden witte kool
- 3 laurierblaadjes
- 5 pimentkorrels
- 10 zwarte peperkorrels
- 200 ml zure room
Bereidingswijze
Breng de bouillon aan de kook met de laurierblaadjes, pimentkorrels en zwarte peper. Laat op een laag vuur zachtjes 10 minuten koken. Voeg de bieten toe en kook nog 10 minuten. Voeg na tien minuten de aardappels toe en kook nog 15 minuten tot alle groenten zacht zijn. Voeg de rode bonen en witte kool toe en kook nog 5 minuten door. Breng op smaak met de zure room en eventueel nog wat peper zout.
Smakelijk eten!