Benodigdheden (4 personen)
- 1,5-liter groentebouillon
- 4 aardappels
- 1 kleine wortel
- 100-gram knolselderij
- ½ prei
- ½ witte kool
- 100-gram gerookte spekblokjes
- 1 eetlepel bloem
- 2 laurierblaadjes
- 5 peperkorrels
- eventueel nog peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
Doe de groentebouillon in de pan en voeg de aardappelen, wortel en knolselderij toe. Breng dit samen aan de kook. Laat dit zachtjes 10 minuten koken. Voeg daarna de prei, de witte kool, laurierblaadjes en peperkorrels toe. Laat dit alles nog 10 minuten zachtjes koken.
Bak ondertussen de spekjes uit. Voeg die toe aan de soep. Bak 1 eetlepel bloem in het overgebleven bakvet nog even aan. Voeg dit als laatste toe aan de soep. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
Oorsprong van het recept
Kasia is een van de medewerkers van het StadsCafé in de LocHal. Kasia komt oorspronkelijk uit Polen waar zij deze soep leerde maken en het verhaal achter het recept meekreeg van haar oma.
Vroeger in Polen (ongeveer 40 jaar geleden) waren er nog hele strenge winters. De temperatuur kon soms dalen tot 35 graden onder nul. Deze soep komt oorspronkelijk van de bewoners uit de bergen. Daar waren nog weinig middelen om jezelf warm te houden. Vandaar deze soep met veel peper, zout en vet.
Smacznego!(eet smakelijk)