Benodigdheden Salade van palmkool (4 personen)
Voor de palmkoolalade:
- 300 gram palmkool
- 100 gram gerookte amandelen
- 50 gram Parmezaanse kaas
Voor de vinaigrette:
- 1 deel bieslookbloem azijn, of witte wijnazijn/appelazijn
- 1 deel olijfolie
- 2 delen zonnebloemolie
- 1 klein sjalotje, gesnipperd
- 1 el suiker
- 1 el mosterd
- zout en peper
Bereidingswijze
Snipper voor de vinaigrette het sjalotje zo fijn als je kunt. Voeg de mosterd toe aan de gesnipperde sjalot plus een snuf zout en peper. Voeg de azijn toe en klop tot het een mooi geheel is. Voeg langzaam de olijfolie toe en blijf ondertussen rustig kloppen. Voeg de suiker toe, proef, en voeg eventueel nog wat peper en zout toe. De vinaigrette mag goed zuur zijn!
Rooster de amandelen kort in een koekenpan en laat afkoelen.
Snij de palmkool van de nerf en daarna in fijne reepjes. Was de kool en masseer de kool een aantal minuten met de vinaigrette. Dit zorgt ervoor dat de palmkool zachter wordt, waardoor hij makkelijker eet en ook verteerd.
Decoreer de palmkoolsalade met de pompoenpitten en geschaafde Parmezaanse kaas.
Benodigdheden Bladerdeeg aardperentaartje (4 personen)
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg
- 4 aardperen
- 4 eetlepels creme fraiche
- 50 gram kaas van de Walhoeve (of feta als vervanger)
- 30 gram Parmezaanse kaas
- paar takjes tijm
- peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal ondertussen de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat in tien minuten licht ontdooien. Bedek een bakplaat met bakpapier. Leg de bladerdeegplakjes op de bakplaat. Kerf de zijkanten voorzichtig in met een mesje zodat je een kleiner vierkant creƫert in het bladerdeegplakje. Let op dat je het deeg niet helemaal door snijd! Snijd de aardperen in dunne plakjes. Bestrijk de bladerdeegplakjes in het kleine vierkantje met een lepel creme fraiche per plakje en beleg met de plakjes aardpeer. Bestrooi half met kaas van de Walhoeve of feta en half met Parmezaanse kaas. Gris wat tijmblaadjes van de takjes en strooi deze over de bladerdeegplakjes. Maal er ten slotte nog wat versgemalen zwarte peper en over en bestrooi met een snuf zout.
Bak de taartjes in het midden van de hete oven in ongeveer 15 minuten goudbruin. Laat een beetje afkoelen en serveer.
Fijne feestdagen en eet smakelijk!
Bekijk hier hoe Lieke en Lana de Palmkoolsalade en het taartje van Aardperen met kaas bereiden.