Van StadsTuinderij Piushaven naar GroeiTuin013

Sociale impact in een groene omgeving

Stichting Het Werkt heeft met StadsTuinderij Piushaven haar concept van stadslandbouw voor versterking van maatschappelijke verbinding en participatie in de praktijk getoetst én bewezen. Vanaf 2021 wordt de opgedane kennis en ervaringen met GroeiTuin013 op kwalitatief hoogwaardige en duurzame wijze op de Stadsakker aan de Reeshofdijk voort gezet. Dat doen we natuurlijk niet alleen. GroeiTuin013 ontstaat in nauwe samenwerking met de bewoners van de omliggende wijken, maatschappelijke organisaties en ondernemers, gemeente Tilburg, provincie en andere co-financiers. De maatschappelijke en economische mogelijkheden van stadslandbouw worden in de nieuwe opzet optimaal benut. GroeiTuin013 biedt een lerende praktijkomgeving waar volop ruimte is voor organische ontwikkeling van innovatieve, sociale en economische activiteiten.

GroeiTuin013; de groene huiskamer van Tilburg

De Stadsakker op de hoek van de Reeshofdijk en de Zwartvenseweg is een groene en veelzijdige locatie gelegen in Stadsbos013. Het vormt de verbinding tussen stad en buitengebied, daarmee wordt GroeiTuin013 een plek waar alles samenkomt:

 • Veel actieve vrijwilligers die samenwerken, elkaar stimuleren en inspireren
 • Maatschappelijke participatie en toeleiding naar werk
 • Dagbesteding voor zorgcliënten
 • Onderwijs en educatie, met educatieve ruimte
 • Verse groenten en fruit, bloemen en kruiden
 • Bijen, varkens en kippen
 • Winkeltje met streekproducten
 • Versterking biodiversiteit en bijdrage aan een gezonde leefomgeving, met voorbeeldfunctie naar overige wijken in de stad
 • Informatievoorziening en toegangsfunctie Stadsbos013
 • Gezond en lekker eten en drinken
 • Ontmoetingen tussen mensen (uit de directe omgeving maar ook passanten, met de harde werkers in de tuin)
 • Ontspanning

Inrichtingsschets GroeiTuin013

Mooi, gezond en inspirerend

Landschapsarchitect Kruit|Kok maakte het ontwerp voor de inrichting van het perceel. Een mooie haag vol insecten en vogels omgeeft een ruime moestuin, brede bloemenstroken, een plek voor enkele boerderijdieren en de bijenkasten. Centraal op het perceel komt een prachtig multifunctioneel gebouw met buitenterras. In de tuin worden diverse zithoekjes ingericht.

Het ontwerp van het multifunctionele paviljoen komt van NBArchitecten uit Best. Daarbij is uitgegaan van het gebint van een oude Vlaamse schuur dat door de heemkundevereniging Dongen ter beschikking is gesteld. Het duurzame paviljoen biedt straks verblijfsruimte aan vrijwilligers, ondersteunende daghoreca, educatieve ruimte voor scholen (ook te gebruiken als vergaderruimte), een streekwinkeltje én informatiepunt. Al deze functies dragen bij aan de levendigheid en diversiteit op de tuin, zodat nog meer mensen met elkaar in gesprek raken, leren over de natuur en elkaar inspireren en versterken.

Met de mix van sociale inclusiviteit, kleinschalige economische activiteiten en het bevorderen van een gezonde leefomgeving draagt het plan sterk bij aan het realiseren van een gezonde en gelukkige stad. Ook wordt het een prachtige toegangspoort tot Stadsbos013.

Stap voor stap

De inrichting van het perceel is de eerste stap in de realisatie van GroeiTuin013. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het prachtige centrale paviljoen er komt. Een plek voor educatie, bijeenkomsten, een streekproductenwinkel en ondersteunende daghoreca met een heerlijk buitenterras. Helaas bleek 2020 geen goed jaar om financiering voor een dergelijk gebouw te werven. Daarom komt er een gefaseerde ontwikkeling. De komende paar jaren maken we gebruik van tijdelijke huisvesting voor de werkruimten, vrijwilligersverblijven en een eenvoudig winkeltje. Het definitieve gebouw wordt uiterlijk in 2024 gerealiseerd. Wil je de doorontwikkeling van StadsTuin Piushaven naar GroeiTuin013 blijven volgen klik dan hier.

Je kunt hier de folder downloaden met algemene informatie over GroeiTuin013.

Meedoen

Bij GroeiTuin 013 kun je meedoen als vrijwilliger. Maar bij ons kun je ook terecht voor dagbesteding of deelnemen aan een Menss-traject. Neem contact op met een van onze coördinatoren:

Wilt u met uw organisatie of bedrijf participeren in GroeiTuin013? Neem dan contact op met Hein van den Hurk, directeur Stichting Het Werkt, via M: 06 – 46773035 of E: hvdhurk@hetwerkt.eu. We onderzoeken in een gesprek graag de mogelijkheden met u.

Locatie GroeiTuin013

GroeiTuin013 wordt gerealiseerd op de Stadsakker, op de hoek van de Reeshofdijk en de Zwartvenseweg. GroeiTuin013 wordt daarmee een uniek onderdeel van Stadsbos013.

GroeiTuin013 werkt samen 

GroeiTuin013 is een initiatief van Stichting Het Werkt. Maar we doen het natuurlijk niet alleen. Dit prachtige project is mogelijk dankzij de betrokkenheid, steun en inzet van vele mensen, fondsen, organisaties en bedrijven.