Skrei met prei, nori, limoen en tijm

Kok: Walter Zwijsen
Kookt voor: Villa Vredelust
Dit recept is: Niet vegetarisch

Benodigdheden (4 personen)

  • 4 stuks Skrei = vis (totaal 600 gram)
  • 4 preien
  • 1 sjalotje
  • 4 norivellen (= zeewier van de Toko)
  • 4 aardappelen
  • 1 tak tijm
  • 1 tak dille
  • 1 limoen
  • 150 gr boter
  • 200 gr creme fraiche
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl room
  • Snufje peper en zout

Bereidingswijze
Leg de Skrei op een snijplank en doe er zout en peper op. Verwarm de oven voor op 160 graden. Snijd het groen van de prei, en snijd stukken van circa 15 cm. Maak goed schoon en kerf met een mes sneetjes in de bovenkant.

Doe een eetlepel boter in de pan en bak de prei rustig om en om, laat de boter niet verbranden. Haal de prei uit de pan en bak nu de vis om en om en besprenkel met de boter. Haal de vis eruit en leg even op een plaatje. Sprenkel sap van een halve citroen over de prei en stoom het geheel 15 min. in de oven.

Schil de aardappels en kook ze met water en zout tot ze gaar zijn. Prak de aardappelen vervolgens tot een fijne puree en voeg 50 gr boter, 50 gr crème fraiche en ½ dl room toe. Breng op smaak met peper en zout.

Leg een norivel uit, rol er de prei in leg even weg. Doe dit 4 x zodat je 4 rollen hebt gevuld met prei. Snijd de rest van het wit van de prei nu in fijne ringetjes en snijd ook het sjalotje fijn. Fruit dit aan in de pan waar je de vis in gebakken hebt en blus af met 1 dl witte wijn. Laat even inkoken, doe er de rest van de room en crème fraiche bij en laat nog even inkoken.
Hak de dille en voeg toe aan de saus. Breng op smaak met peper en zout en op voeg op het laatst, met een staafmixer, de boter toe.

Doe de vis 7 min. in de oven.  Maak nu het bord op met de prei en de aardappelpuree en leg er de skrei bij. Maak het geheel af met een stukje limoen en een takje dille

Daarna doe je de saus erover en smullen maar!

GroeiTuin013 werkt samen 

GroeiTuin013 is een initiatief van Stichting Het Werkt. Maar we doen het natuurlijk niet alleen. Dit prachtige project is mogelijk dankzij de betrokkenheid, steun en inzet van vele mensen, fondsen, organisaties en bedrijven.