Benodigdheden:
Voor dit heerlijke zomerse recept van June – hét toevluchtsoord voor liefhebbers van koffie en brunch – heb je een kookpan, Magimix of staafmixer, een vergiet of bolzeef, een snijplank, mes, schaal en een weegschaal nodig,
De ingrediënten zijn als volgt:
- 175 gr. kikkererwten (blik)
- 75 gr. avocado
- 65 gr. tuinbonen (dubbel gedopt)
- 35 gr. verse spinazie
- 1 bosui
- 5 gr. verse bieslook, peterselie en basilicum, knoflook
- 1 teentje knoflook
- 25 gr. Citroensap
- 1 el zonnebloemolie
- 45 gr. aquafaba (kikkererwtenvocht)
- 25 gr. tahini
- snufje komijnzaadpoeder
- snufje zout
Bereiding:
- Haal de tuinbonen uit de peul.
- Zet een pan met ruim water op het fornuis om de bonen in te koken tot ze gaar, maar nog wel licht knapperig zijn (jonge kleinere bonen 5 tot 10 min., oudere grotere bonen 10 tot 15 min.)
- Als de bonen gekookt zijn giet ze dan af op een vergiet of bolzeef en spoel ze met koud kraanwater na om het garingsproces te stoppen.
- Dop de bonen door ze uit hun groengrijze velletje te knijpen en doe ze in een grote schaal.
- Was alle kruiden, spinazie en bosui. Weeg deze af, snijd ze grof en doe bij de bonen.
- Laat de kikkererwten uitlekken in een bolzeef, vang het vocht (aquafaba) op in een schaal.
- Weeg de kikkererwten en de aquafaba af, doe deze bij de kruiden, bosui en bonen.
- Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en schep er het vruchtvlees uit. Weeg dit af en voeg aan de schaal met ingrediënten toe.
- Pel de knoflook en weeg het citroensap en de tahini af. toe aan de andere voorbereide ingrediënten samen met het zout en de komijnzaadpoeder.
- Gebruik een magimix of staafmixer om alles samen fijn te mixen tot een stevige spread.
Smeer de spread op een mooi stuk (zuurdesem) brood en garneer met wat veldsla en radijsjes. Variaties zijn mogelijk.
Eet smakelijk!