Patrycja’s Pad paksoi met rijst

Kok: Patrycja van het Culiteam
Kookt voor: Groeituin013
Dit recept is: Vegetarisch

Dit keer gaat Judith een kijkje nemen op GroeiTuin013 terwijl er een heerlijk, gezond en goedkoop gerecht gemaakt wordt met paksoi en verse kruiden van de tuin. Het recept is afkomstig van en wordt bereid door Patrycja van het Culiteam. Zij is een kei in het koken met eetbare bloemen. Bij het koken met culiteam let Patrycja altijd op wat er in een bepaald seizoen beschikbaar is bij Groeituin013. Zo ontstond het idee voor de paksoi die net geoogst werd. Alle groenten, bloemen en eetbaar onkruid heeft ze van tevoren verzameld bij Groeituin013. Dit is het recept van Patrycja’s Pad Paksoi met rijst (4 porties):

Ingrediënten:
– 2 stuks Paksoi-

3 teentjes knoflook

– 1 bosje radijsjes

-300 gram basmati of jasmijn rijst

– 30 ml wok olie (of andere olie)

– 40 ml sojasaus

– 20 ml ketjap

– 4 eetlepels sesamzaadjes

Optioneel:
– 1 theelepel sambal of chilivlokken

– 1 eetlepel gebakken uitjes

– eetbaar onkruid, bijv. melganzenvoet (melde)

– eetbare seizoensbloemen, bijv. koolbloemen, madeliefjes, korenbloemen

Bereidingswijze:
Kook 1 l. water in een pan met deksel en kook de rijst, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet indien nodig af.

Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de paksoi in reepjes. Bewaar het witte, harde en groene gedeelte van de paksoi apart.

Was en snijd de radijsjes. Doe de sesamzaadjes in een droge pan en rooster ze een paar minuten. Verhit de olie in een wok of pan op laag vuur, voeg de knoflook toe en blancheer een minuutje. Verhoog de temperatuur, voeg de harde delen van de paksoi toe en bak een paar minuten. Voeg daarna de groene delen toe, roer een minuut tot de groene delen zacht worden.

Doe de rijst in kommen, voeg de groenten uit de wok toe, breng op smaak met saus en ketjap, bestrooi met vers geroosterde sesamzaadjes en verse radijsjes, optioneel gebakken uitjes.

Als je eetbare bloemen hebt, kun je deze op het laatste moment toevoegen.

GroeiTuin013 werkt samen 

GroeiTuin013 is een initiatief van Stichting Het Werkt. Maar we doen het natuurlijk niet alleen. Dit prachtige project is mogelijk dankzij de betrokkenheid, steun en inzet van vele mensen, fondsen, organisaties en bedrijven.