Gogumatang

Kok: Inja Koelemeijer
Kookt voor: Inza’s Seoulkitchen
Dit recept is: Veganistisch

Goguma mattang of Gogumatang is een Koreaanse zoete snack van stukken gefrituurde zoete aardappel, gecoat in een bruine siroop. Zoet en crunchy aan de buitenkant en zacht van binnen. Pas op dat je je mond niet brand! Een echte winterse lekkernij voor als je uit de kou komt van het schaatsen of een wandeling, met een beker warme thee. Het beste gebruik je hiervoor de rood/paarse zoete aardappel met witte binnenkant.

Benodigdheden (4 personen)

  • 500 gr zoete aardappel
  • fles plantaardige olie
  • frituurpannetje
  • suiker
  • zwart sesamzaad
  • vetvrij papier


Bereidingswijze
Schil de aardappel en snijd deze in stukken van ongeveer 4 cm x 1 à 1,5 cm. Hoeft helemaal niet netjes recht maar juist schuin en verschillende vormen is prima! Dep ze droog met keukenpapier. Frituur de stukken aardappel in olie van 180°C in 6 tot 8 minuten goudbruin.

Doe 1 el olie in een pan met dikke bodem, verdeel de olie door de pan heen en weer te bewegen. Verdeel 1/4 cup suiker over de bodem van de pan en verhit een paar minuten op medium hoog vuur. Zodra de suiker begint te smelten zet je het vuur lager en laat je het nog een paar minuten sudderen tot de suiker een goudbruine siroop is geworden. *Tip: Roer nooit met een lepel maar spreid de siroop over de bodem van de pan door de pan heen en weer te bewegen.

Leg een stuk vetvrij papier klaar. Voeg de stukken gefrituurde zoete aardappel aan de siroop toe en meng rustig de siroop met de aardappel. Hier kun je wel weer een lepel bij gebruiken. Strooi er wat zwart sesamzaad overheen en leg de stukken aardappel nu uit elkaar op het vetvrije papier. Zodra de coating afkoelt en hard wordt, leg je ze op een serveerschaal en zijn ze klaar om op te eten!

Tjall mokkae sumnida!

GroeiTuin013 werkt samen 

GroeiTuin013 is een initiatief van Stichting Het Werkt. Maar we doen het natuurlijk niet alleen. Dit prachtige project is mogelijk dankzij de betrokkenheid, steun en inzet van vele mensen, fondsen, organisaties en bedrijven.