Stoofschotel van witlof

Kok: Hans Prevoo
Kookt voor: Kookstudio Bollore
Dit recept is: Niet vegetarisch

Benodigdheden (4 personen)

  • 4 stronken witlof
  • 4 plakken gegrilde beenham
  • 4 plakken belegen kaas
  • 2 el honingmosterd
  • 2 flinke zoete aardappelen (Bataat)
  • 2 flinke kruimige aardappelen
  • 1 bosje bosui
  • 1 tl versgemalen nootmuskaat
  • beetje peper en zout
  • 2 tl suiker


voor de bechamelsaus:

  • ½ l. volle melk
  • 100 gr roomboter
  • 100 gr bloem
  • 1 bosje peterselie

Bereidingswijze
Schil de Bataat en kruimige aardappelen. Snijd in kleine blokjes en breng in een pan met koud water aan de kook.
Laat de aardappelen goed gaarkoken, giet ze af en pureer ze tot een smeuïg geheel.
Breng op smaak met een beetje peper en zout en zet de puree even apart.
Smeer vervolgens de grill ham in met honingmosterd en beleg deze met een plak belegen kaas. Rol de ham op tot een rolletje en leg de vier rolletjes apart.
Snijd de bosui in fijne ringetjes en leg apart. Hak een bosje peterselie fijn.
Snijd de witlof in reepjes en bak deze licht in een klontje echte boter. Voeg 1 a 2 tl suiker toe en bak het geheel licht bruin. Zet ondertussen vast de oven aan op 160 graden.

Maak nu de bechamelsaus: smelt eerst 100 gram roomboter in een pan en voeg 100 gram bloem toe. Roer goed met een garde tot het geheel gaar is. (laat het niet verkleuren). Voeg de koude melk toe en breng het geheel aan de kook. Voeg een tl versgemalen nootmuskaat toe en breng op smaak met peper en zout. Als de bechamelsaus mooi glad is voeg dan de fijngesneden peterselie toe en roer er dit goed doorheen.

opbouw van de ovenschotel:
Verdeel de aardappelpuree netjes over de bodem van een ovenschotel of braadslee. Strooi hier vervolgens de ringetjes bosui overheen. Verspreid dan de licht gebakken stukken witlof over de puree. Verdeel vervolgens de rolletjes ham met kaas over de witlof en top het geheel af met de bechamelsaus. Zet de schotel in de oven en laat circa 20 minuten op 160 graden garen. Kok Hans gebruikte nog een gasbrander voor een extra mooi laagje.

Bon appetit!

GroeiTuin013 werkt samen 

GroeiTuin013 is een initiatief van Stichting Het Werkt. Maar we doen het natuurlijk niet alleen. Dit prachtige project is mogelijk dankzij de betrokkenheid, steun en inzet van vele mensen, fondsen, organisaties en bedrijven.