Tomaat van Groeituin013 met buffel mozzarella met gel van tomaat-aardbei en basiliciumolie

Kok: Pim de Weert
Kookt voor: La Nouvelle Auberge
Dit recept is: Vegetarisch

Dit is een perfect zomers gerecht en eenvoudig te maken. Het belangrijkste bij dit gerecht is de keuze van de producten. Kies daarom mooie tomaten, goede olijfolie, mooie mozzarella en lekkere aardbeien. De kwaliteit van de producten brengt het gerecht naar een hoger level qua smaak.

Benodigdheden (per persoon)

  • Buffel mozzarella 50 gram van Casa Madaio of van een andere goede kaasboer
  • 5 stuks verschillende tomaten van GroeiTuin013
  • 3 grote aardbeien
  • 25 gram heldere tomatenbouillon
  • 8 gram gel van tomaat-aardbei
  • 3 gram basilicumolie
  • Peper, zout, olijfolie
  • Bloemetjes en takjes uit de tuin

Bereidingswijze:
Gel tomaat-aardbei

  • 300 gram tomatensap
  • 200 gram aardbeicoulis
  • 12 gram rode wijn azijn
  • 4 gram zout
  • 2 druppels tabasco
  • 5 gram agar agar

Breng alle ingrediënten al roerende aan de kook. Giet de gel in een bak en laat deze volledig afkoelen in de koelkast. Als de gel volledig is afgekoeld, glad draaien in een blender en daarna door een fijne zeef wrijven. Doe de gel vervolgens in een spuitzak.

Heldere tomatenbouillon

  • 500 gram tomaat
  • Schil van een ½ citroen zonder wit
  • 1/4  teen knoflook
  • 6 gram zout

Draai alle ingrediënten helemaal glad in de blender. Spoel een dunne theedoek goed uit met koud water en leg dit op een zeef. Giet het gepureerde tomatenmengsel in de uitgespoelde doek en dek dit af. Zet wat gewicht op de tomaat en zet dit voor een nacht weg in de koelkast. Het opgevangen vocht is een smakelijke en rijke koude tomatenbouillon.

De overgebleven tomatenpulp is nog prima te verwerken in soep of pastasaus. Let hierbij wel op dat er al zout in het tomatenmengsel zit en dat je de rest niet te zout maakt.

Basilicumolie

  • 20 gram basilicum
  • 10 gram gewassen spinazie
  • 250 ml maisolie

Pluk de basilicum en doe deze in de blender. Draai de basilicum met de olie en de gewassen spinazie voor 3 minuten in de blender. Giet de olie in een pan en verwarm deze tot 80 graden. Giet de warme olie door een fijne zeef en laat deze afkoelen. Als de olie koud is, giet deze dan voorzichtig in een andere bakje. Stop op tijd met gieten zodat het grauwige bezinksel niet in de olie terecht komt.

Opmaak

  • Snijdt de tomaten van de Groeituin013 in verschillende stukken en verschillende vormen. (niet te klein want we willen wel tomaat proeven).
  • Leg de tomaat op een plateau en besprenkel met olijfolie, zout en peper.
  • Snijd de aardbeien in plakjes en maak deze ook aan met olijfolie, zout en peper.
  • Snijd van de spuitzak met de aardbeien-tomaten gel het puntje af.
  • Pak een diep bord en leg de mozzarella in het midden van het bord.
  • Zet aan de rechterkant van de mozzarella stippen van de gel.
  • Leg op de stippen gel de aangemaakte tomaat. Leg dit speels neer zodat je een mooi hoogte verschil krijgt en de verschillende kleuren tomaat ziet.
  • Steek de aangemaakte plakjes aardbei hier tussen en maak het af met eetbare bloemetjes en kleine blaadjes basilicum.
  • Schenk voorzichtig de tomatenbouillon aan de linkerkant van de mozzarella in het bord.
  • Schep voorzichtig met een lepel de groene olie van basilicum al druppelend in de bouillon en over het gerecht.

Smakelijk eten!

GroeiTuin013 werkt samen 

GroeiTuin013 is een initiatief van Stichting Het Werkt. Maar we doen het natuurlijk niet alleen. Dit prachtige project is mogelijk dankzij de betrokkenheid, steun en inzet van vele mensen, fondsen, organisaties en bedrijven.