Bij GIST werken ze graag met verse seizoenproducten en staan groenten altijd in de spotlights. Daarom zijn ze zo blij zijn met de samenwerking met GroeiTuin013. Op dit moment staat dit frisse en aardse voorgerecht bij GIST op de menukaart. Wil jij thuis ook aan de gang met koolrabi? Dan hierbij hun recept.
Nodig voor vier personen:
- 8 koolrabi’s
- Grof zeezout
- Olijfolie
- 100 gr suiker
- 100 ml natuurazijn
- 100 ml water
- 250 ml karnemelk
- 1 eetlepel mierikswortelpasta
- Sap van 1 citroen
- 1 eetlepel mierikswortelpasta
- Sap van 1 citroen
- Peper
- Zout
Bereidingswijze:
We bereiden de koolrabi’s op drie wijzen:
Vier koolrabi’s op zout poffen. Zet hiervoor de oven op 160 graden. Prik met een vork wat gaatjes in de (ongeschilde) koolrabi’s en plaats ze in een ovenschaal bestrooid met een dikke laag (2cm) grof zeezout. Gaar de koolrabi’s twee uur in de oven of tot ze gaar zijn (controleer met een satéprikker). Laat afkoelen en snij de buitenkant weg. De binnenkant van de koolrabi’s pureren we tot een crème. Het kan zijn dat er een scheut water of olijfolie moet worden toegevoegd. Breng de crème op smaak met peper en zout.
Breng de suiker met de azijn en het water aan de kook en laat afkoelen. Snij hele dunne plakjes van 1 (geschilde) koolrabi en plaats deze in het zoetzuur. Tip! Je kan hier eventueel ook het sap van bijvoorbeeld augurken voor gebruiken!
Schil de overige drie koolrabi’s en kook deze beetgaar in gezouten water. Laat de koolrabi’s afkoelen en snij deze vervolgens in mooie partjes.
Meng de karnemelk met de mierikswortelpasta en het sap van de citroen. Breng op smaak met peper en zout.
Voor de opmaak: plaats eerst wat crème van koolrabi op het bord. De beetgare koolrabi’s nog even aanbakken in olijfolie tot ze mooi bruin gekleurd zijn. Plaats de gebakken koolrabi op de crème. Steek hier vervolgens wat plakjes zoetzure koolrabi tussen. Maak het geheel af met de mierikswortelvinaigrette.
Smakelijk eten!Â