Tomaten sorbetijs met gember en basilicum

Kok: Enya van Het Buurmeisje
Kookt voor: de Volkskeuken van De Nieuwe Vorst
Dit recept is: Vegetarisch

Geserveerd met gemberkoekjeskruimel en een chocoladecherrytomaat

Benodigdheden (voor +/- 1 liter ijs)

  • 8 grote rijpe (tros)tomaten
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • 2 cm gember (geraspt)
  • 100 gr suiker
  • 100 ml water
  • 1 handje basilicum
  • Sap van 2 limoenen

Benodigdheden garnering

  • cherry tomaatjes
  • pure chocolade
  • chilipoeder
  • gemberkoekjes

Bereidingswijze
Rasp ongeveer 1 cm gember. Meng 50 ml water met 50 gram suiker in een pan, verwarm tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur, voeg de geraspte gember toe en laat afkoelen. Maak een kruisje aan de onderkant van de tomaat, dompel ze vervolgens onder in kokend water en laat 1 minuut liggen. Haal de tomaten uit de pan, verwijder de velletjes van de tomaat. Verwijder vervolgens de kern van de tomaat. Pureer de tomaten in een blender of met een staafmixer en haal de puree door een zeef zodat de laatste zaadjes en velletjes achterblijven. Meng de gepureerde tomaat, de eetlepel tomatenpuree en het gembermengsel en wacht tot het helemaal is afgekoeld. Snijd de basilicum fijn en voeg het samen met de limoensap toe. Doe het mengsel in een ijsmachine en volg de instructies van je eigen machine.
Geen ijsmachine? Giet het mengsel in een (oud ijs)bakje, leg het in de vriezer, waarbij je ieder half uur een timer zet (gedurende 3 uur). Na ieder half uur roer je je mengsel door met een vork, tot het bevroren is.

Dip een cherrytomaat in gesmolten pure chocolade en besprenkel met chilipoeder. Laat het ijs voor serveren even een kwartier ontdooien zodat het gemakkelijk te scheppen is. Serveer het ijs met vermalen gemberkoekjes en de chocolade-cherrytomaat.

GroeiTuin013 werkt samen 

GroeiTuin013 is een initiatief van Stichting Het Werkt. Maar we doen het natuurlijk niet alleen. Dit prachtige project is mogelijk dankzij de betrokkenheid, steun en inzet van vele mensen, fondsen, organisaties en bedrijven.