Yacon is een van de meest bijzondere planten die op GroeiTuin013 groeit, ook wel appelwortel genoemd. De plant komt oorspronkelijk uit het Andes-gebergte. Als je ‘m voor de vorst oogst is ie hier ook goed te telen. De knollen van de plant kunnen rauw gegeten worden, maar ook gekookt, gefrituurd of gewokt. De zoete smaak wordt mede veroorzaakt door de inuline die het bevat.
Benodigdheden (Voor 4 personen circa 1,5 liter)
- 400 gram yacon
- 200 gram knolselderij
- 1 prei
- 1 ui
- 1 grote aardappel
- Een beetje kerriepoeder, kaneel, peper en zout
- 1 á 1,5 bouillonblokje
Bereidingswijze
Fruit 1 uitje met een beetje kerriepoeder en kaneel, eventueel beetje peper en zout. Kook ondertussen 1,5 liter water en maak de yacon, aardappel en knolselderij schoon en schil ze. Snijdt deze groenten in kleine blokjes. Giet het kokende water op de gefruite ui en doe hier de gesneden yacon, knolselderij en aardappel bij, zodanig dat alles net onder water staat. Verkruimel hier 1 tot 1,5 bouillonblokje boven. Breng het geheel aan de kook en laat de soep circa 25 min. zachtjes pruttelen.
Maak ondertussen de prei schoon en snijdt in kleine halve ringetjes. Als het geheel smeuïg is, maak er dan een soepje van met de staafmixer. Voeg tenslotte de preiringetjes toe en laat nog 5 minuutjes staan.
Geniet van dit exotisch Hollandse soepje!